Eli ei siis vieläkään. Tintin tissit ovat entistä tiukemmalla, peräpää entistä löysemmällä ja tisseistä tulee keltaista, tahmeaa terniä. Mutta ei näy varsaa, vieläkään.

Olen kuullut ihania uutisia kuitenkin, että viime kesänä meillä Herr Valburgilla astutetuille tammoille on syntynyt jo ainakin 2 varsaa. Vappupäivänä tamma Pohjois-Karjalaan ja nyt viime maanantaina ori Pohjois-Savoon. Onnittelut molemmista, kuulemma ovat terhakoita varsoja molemmat ja omistajat ovat onnellisia, kun kaikki on mennyt hyvin.

P1040364-medium;init:.jpg

Kuvassa astutettava tamma ja sen varsa viime kesältä Vallun kanssa laitumella. Herr Valburg on kyllä mukavin näkemäni pikkuori. Niinkuin jo lapsetkin sanoivat: tuntuu kuin Vallu olisi meidän oma, kun se on ollut meillä jo niin kauan - ja toisaalta Taina huokailee kotonaan, että olisihan se kiva saada jo se Vallu takaisin kotiin, kun sitä on tullut niin ikävä. Mut Tainalla on hieno Liberty siellä, ja vaihdetaanhan me näitä taas jossain vaiheessa :)

Olen minä kuullut - ilmeisesti kateellisten panettelemaa - että joku on katsonut asiakseen panetella Vallun kokoa, sillä käyneiden tammojen määrää, sen jalostuksellista arvoa ja jalostuslupaakin, mutta en minä moisista puheista välitä.

Herr Valburg on osoittanut jälkeläisillään, näyttelytuloksillaan ja luonteellaan sen, ettei koko ole este mihinkään. Vallulla on hyvänkokoisia varsoja, ja se kompensoi isompien tammojen suurta kokoa niin, etteivät varsat kasva sitten liian isoiksi. Tosi pienten tammojen kanssa myös Vallu saa pieniä jälkeläisiä ;)

Näyttäkää minulle ne muut oriit, joiden jälkeläisten värikirjosta löytyy vain muutama musta, monta monituista voikkoa ja ruunivoikkoa! Niin ja ne tammat? Viime kesänä ( 2007 ) Vallulla kävi 12 tammaa, eikä se ole yhtään hassumpi juttu - varsinkin kun eräälle toiselle lähiseudun shettisoriille näkyy Hippoksen sivuille kirjautuneen kokonaiset 2 tammaa...

Mitä tulee jalostukselliseen arvoon - jos väriä ei edes lasketa mukaan - Vallulla on hyviä, I- ja II-palkittuja jälkeläisiä ihan useita, eikä sitä AB-palkintoa ihan turhan päiten myönnetä. Vallun jälkeläisiä on sitäpaitsi käytetty kiitettävästi myös näyttelyissä, toisin kuin monen, sikäli menestyneenkin ponioriin jälkeläisiä - tosin siihen ei useinkaan oriinpitäjä pysty vaikuttamaan, kun varsat syntyvät usein joko harrastelijakasvattajille tai sitten ne myydään nuorina "kotikäyttöön".

Jalostuslupa taas on Hippoksen myöntämä "lisenssi" jalostusoriille jatkaa astutuskäyttöä tietyn ajan. Vallun lupa on voimassa seuraavat 5 vuotta, eikä tainnut olla missään vaiheessa edes vaarassa katketa, joten se siitä(kin). Vallu on hyvässä kunnossa, ja sen tutkinut eläinlääkärikin ihasteli sen hyvää luonnetta ja lihaskuntoa jne. CEM-koe oli suorastaan hupaisan helppo ottaa, ja astutukset tämän oriin kanssa sujuvat ihan yksinkin...

Joskus hevostallinetissä, tuolla hevosihmisten taistelutantereella, oli maininta "kateuden ansaitsemisesta", ja minulle tuli siitä mieleen se, että lienen jotain jonkun mielestä saavuttanut, jos joku tahtoo olla minulle kateellinen ja luulla tietävänsä minun asiani paremmin, vaikkei ole meillä käynytkään, eikä tasan tarkkaan totuuksia tiedä - saati osaa totuudessa pysyä.

Minä toivotan hyvää ja onnellista varsakesää kaikille hevosten ja ponien kasvattajille! Onnistukoon harkiten ja rakkaudella suunnittelemanne yhdistelmät, tulkoon hyviä, terveitä varsoja, onnistukoon astutukset ja pysyköön hevoset ja ponit terveinä. Nauttikoon jokainen niistä omista hyvistä hetkistään, saakoon lepoa silloin kun levon tarve on - ja pysyköön jokainen poissa toisten ihmisten asioista, jos ei niistä mitään tiedä.

Positiivisuus luo positiivisuutta - yhteistyö on voimaa. Kateus syö eniten kadehtijaa itseään ja paskapuheet kääntyvät lopulta paskanpuhujalle itselleen haitaksi.

Luotan, että normaalilla arvostelukyvyllä varustetut ihmiset osaavat jättää panettelupuheet omaan arvoonsa ja tulla reilusti tutustumaan minuun ja poneihini, lukea tilastoja ja nähdä totuuksia ennemmin kuin uskoa pahoja puheita.

Ja se Tintti kasvattaa sitä minun kärsivällisyyttä nyt ihan olan takaa :) Onneksi uni minut imaisee pian näkemään varsaunia - ja toivon taas hulluna, että aamulla karsinassa olisi se maailman kaunein varsa :):):)